Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gordon blue alebo Cordon bleu? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Hodnoť

..

Na Slovensku aj: "Hemendex s vajcami.."
 

 

aj so šunkou ;-)
 

alebo ten cigansky

bez vajec ,bez sunky ,len tak s chlebom:-)
 

 

ja mam najradsej vyprazany syr so sunkou pripadne bryndzaky so slaninou medzi vegetarianskymi jedlami
 

este si zabudol

ryby :)
 

Keby som mal

vajcia, spravím si hemendex.Ale nemám šunku...
 

ja som uz videl...

taky jedalny listok pre zahranicnych turistov :-)
okrem ineho ponukali aj oblohu - himmel - sky ?!?!
 

 

Ked sa (asi) odjakziva vyrabala napr. pistaciova Deli bez kusocka pistacie (a az nedavno to preznacili na Deli s pistaciovou prichutou), tak ked nejaka lokalna vyvarovna ponuka Hemendex s vajcami je v podstate banalita.
 

 

a komu to vadi, ze tam tie pistacie nie su? spotrebitel tlaci na ceny a potom to takto dopada :)
 

 

Je to klamanie zakaznika, znizuje to kvalitu vyrobky (ziadna umelina nechuti tak dobre ako skutocna surovina) a samozrejme zdravotne riziko kedze prirodne suroviny sa nahradzaju umelymi farbivami a aromami (pomerne casto tie vyvolavaju alergie ale su podozrive aj z karcinogennych ucinkov).

Konkretne v pripade pistaciovej Deli je tam umela aroma pistacii a ty ako zakaznik nemas sancu zistit co je to zac - v zlozeni je uvedene len "Aromy" (je to komplex viacerych chemikalii). Pre predstavu niektore aromy sa vyrabaj uz ropy ci uhlia.
 

 

a co ze sa to vyraba z ropy alebo uhlia (ak sa to teda z toho vyraba)? je to akoze zavadne, alebo ako to mam chapat? ze nas chcu s tym otravit?
 

 

Clovek (a vsetky zive tvory) su evolucne prisposobene prijimat potravu na ktoru si v priebehu miliard / stoviek milionov rokov zvykli. Takze ak zrazu clovek zacne konzumovat uplne netypicku stravu (max. tak 50 rokov dozadu ako sa zacali produkovat priemyselne upravene potraviny) ma to jasne nasledky (napr. rozne alergie, ci civilizacne ochorenia).

A ci nas chcu otravit - zamer to nie je (dufam :-) ), ide o nasledok pokroku ked sa prodkuty vyrabaju takym tempom ze na dlhodobejsie testovanei ucinkov nezostava cas, alebo je to niekomu viacmenej ukradnute.
 

 

ale ved my mame na vyber, nikto pri nas v obchode nestoji s pistolou v ruke a nenuti nas kupovat tie potraviny....ked je pre zakaznika jedine kriterium cena, tak nech sa potom nedivi, ze zerie "odpad", sam si to dobrovolne vybral...a ze nema na kvalitnejsie? s tym vyrobcovia nic nemaju spolocne, oni len uspokojuju dopyt ludi, ked to nebude nikto kupovat, nebudu mat dovod to vyrabat
 

 

To je zlozitejsie, lebo obchodnici vyuzivaju (zneuzivaju) podvedomie nakupujucich (psychlologia predaja - aby nakupili povedzme viac, resp. urcity tovar).
Ale v konecnom dozledku ano nikto zakaznika do nicoho doslova nenuti a ten ma pouzivat rozum.

S druhou castou o cene, kvalite suhlasim.
 

Zasa dokaz mentalnej bezduchosti SK

nielen, ze kuchyna je velmi slaba, ale aj jednoduchy popis ponukanych jedal je des. O kulture kuchyne je skoda vobec hovorit. Kedysi ma tu odbornici krizovali za kritiku vyrazu gurman,ktory je podobnym sk paskvilom spravny vyraz je gourmet. A tu vznika dalsi problem slovenciny - neschopnost definovat svoje novotvary a slova z cudzich reci - hatchbach - hecbek, chutney-catni... V poslednej dobe mam problem porozumiet sk tlacenemu textu v takomto s prz nenom mode. A propo je mozne na sk objednat cikanskou peceni nebo je to jenom romsky pecinka. Toto vsetko su detaily, ale vyznamne des. SK kuchyna nic... jedine , co ma za dlhe obdobie aspon trochu potesilo, ze stary salas hron stale robi standartnu baraninu... Pozdravujem majitelku.... Traja musketieri v BA su daleko za zenitom...
 

 

Asi si myslel "standardnu", ze? Ked uz sme pri tej slovencine.
Inak to slovo hečbek si videl kde?
 

 

no ocividne to mas popletene tiez, slovensky tvar "gurman" je od slova GOURMAND - to jest oznacenie osoby ktora si dava zalezat na konzumacii kvalitneho jedla. slovo GOURMET (po slovensky asi "gurmet" :)) sa skor pouziva ako pridavne meno - gourmet chef, gourmet restaurant - oznacuje vysoky skill hlavne v priprave a prezentacii jedla, zaroven sa ale pouziva aj ako oznacenie osoby, v podstate vyssi level od gourmand, z dorazom na samotne vedomosti a schopnosti o priprave jedla.
 

...

spravne po slovensky je to predsa kajšmentke!
 

Das slowakische volke ist...

tak nejako mi tu debata pripomenula slavneho Svejka a CaK lekara, s jeho nazorom na CZ narod - simulanti. Tu prezentovane nazory posuvaju nazor na SK volke na kvalitativne vyssiu uroven a to preto, lebo core topic bol o zmatku v "systeme " sk jazyka . To, ze sk slovniky su popletene, lebo popletena je cela SAV - vid dianie dnes okolo, o JULS nevraviac, mam doma posledny velky slovnik sk jazyka - ozaj kvalitny z prelomu 50/60 rokov a odvtedy su vysledky len spackane preto, lebo neexistuju pravidla ako prevziat cudzie slova do jazyka ako som uviedol priklady hore a tu sa len v prz neni jazyka len pokracuje podla vzoru prz nenie anglictiny US ... Ano je to dnesny zvrateny trend,ked clovek musi citat text viac krat, aby pochopil niektore "slangove" vyrazy. Pre teba spravny preklad z fr. je gurman - pazravec, gurmet - labuznik. To je fakt. Ze v sk jazyku je to popletene je to iste ako v sk jazyku najidealnejsi a najefektivnejsi, co su jazykove chobotiny. Co tak trochu klasickeho vzdelania latiny. Co sa tyka mojej slovenciny dick - snazim sa ju udrziavat , aj ked som mimo dennej hovorovej reci, moja cz je dobra,lebo som teraz absolvoval za vlastne nieco, co je na sk nepredstavitelne - opakovaci kurz spisovnej cestiny! Podobne to robim aj s ostatnymi jazykmi UK,D,RUS a F aj ked nou hovorim najhorsie... . Pre Babocku , zlatko dementne, je uzasne, ze som sa na Indickom subkontinente nikde nestretol s problemom pisania CHUTNEY v jedalnom listku a dokonca vysvetleni v poslednej dedine Hindukusu na ulici, co napr. v hoooch hoteli v Martine bolo problem vysvetlit vrchnym a kucharom v slovencine... O com pises mudrlant? Zasadou komunikacie je presne urcenie predmetu. Ale je pravdou , ze sk je vynimocne teritorium - kazdy ma svoj a hlavne divny nazor. Nieto sa preto co cudovat, ze to vyzera ako vyzera. Holt geneticka blbost solunskych balkanskych bratov a 1000 rokov nemohucnosti a neschopnosti poriadku v hlavach. Das slowakische volke ist y di oten banda ... nic viac. Presne ako som pisal hore, zmatenost. Hlavne, ze vam doma chuti. Presne tak slabe nazory- cest niektorym napr. v diskusii o Crossrail a vsetci robia v zahranici a vidia ten marazmus SK, ako tento platok SMEtiarsko STB. Ale treba vam denne pripominat chudobu ducha... Pekny den. Bernina vola.
 

Ja neviem

ked sa ti slovaci tak nepacia a su ti tak odporni, naco sem vobec lezies? Naco chodis na slovensko? Naco si sa ucil po slovensky? Ci na kseftovanie su ti slovaci dobri?
Alebo si aj ty len poskok svojej "pani" ,len trocha skulturneny slovak:-) Ktore si vycvicila a ktori ju na slovo poslucha:-)
 

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Najčítanejšie


  1. Martin Fletcher: Rock For People Home aneb komorně v Hradci Králové 171
  2. Věra Tepličková: „Choď a ospravedlň sa, povedali mi. Tak som išiel a ospravedlnil som sa.“ 170
  3. Martin Fletcher: Vysvědčení v kapse, s námi v Tongu bav se! 165
  4. Martin Fletcher: Open Air Program – Letos jinak aneb skvělá nálada na Kavčím plácku 143
  5. Michael Achberger: 40 faktov o chudnutí: tieto informácie si zapamätajte 130
  6. Dominika Dongova: Čo priťahuje ženy? Jeden muž mi dnes povedal.. 95
  7. Stanislav Martinčko: Šťastnú cestu pán Bödör!!! 88
  8. Jozef Sitko: Kňažko (výstižne): „Idioti v politike“ 81
  9. Pavel Macko: Vysoká hra, do ktorej nevidíme 68
  10. Martin Tóth: Krátky názor fanúšika Slovana: Prečo nechodím na štadión? 62

Rebríčky článkov


  1. Martin Fletcher: Vysvědčení v kapse, s námi v Tongu bav se!
  2. Evka Török: Úvahy
  3. Juraj Gonšor: 7 (slovenských) gospelových muzikálov
  4. Marián Tkáč: Na Kollára tlačia. Matovič ukazuje silu. Tlak v kotli stúpa.
  5. Miroslav Galovic: Slovenské Černobyle VII. Bývalá psychiatrická liečebňa v Bytčici. Nový pavilón.
  6. Ivan Čarnogurský: KOLLÁROV TITUL ALEBO KDH DO PARLAMENTU
  7. Marcel Burkert: Argument obhajcov islamu č. 2 - Si islamofób a šíriš nenávisť voči moslimom!...
  8. Gabo Németh: Keď vrahovia žijú - Justícia mlčí
  9. Marianna Gregova: Zachráňme ženy pred nútenými potratmi!
  10. Radoslav Žilinský: Muži, čo nenávidia prehry


Už ste čítali?